KODĖL NEREIKĖTŲ IŠMESTI MORKŲ LAPŲ

Prieš kelis metus, savo darže augindama morkas ir negalėdama atsidžiaugti jų gausia lapija (bet ne tokiu gausiu pačių šakniavaisių derliumi) pagalvojau, jog ir jie turėtų būti gi kažkam tinkami. Ir prisėdau “pagooglinti”.

Pasirodo, nors buvo laikas, kai morkų lapai laikyti nuodingais, tačiau dabar turimų tyrimų rezultatai rodo, kad kai kuo morkų lapai yra vertingesni savo turimais mineralais ir vitaminais net už pačius šakniavaisius. Va čia tai naujiena.

Žinoma, kalba eina apie tuos lapus, kurie nėra jokiais būdais ragavę cheminių trąšų ar paliesti kitos chemijos!

Ką galima nuveikti su morkų lapais iš jūsų daržo?

Pirmiausia, žalius morkų lapus drąsiai galite naudoti pesto gaminimui, dėti į kokteilius, troškinius, padažus, salotas, sriubas ar gardinti gaminamus maltos mėsos patiekalus.

Morkų lapus galima ir džiovinti.

Iš daržo parsineštą žalumą reiktų gerai nuplauti ir nusausinti rankšluosčiu, kad liktų kuo mažiau drėgmės. Tada lieka tik smulkiai supjaustyti, tolygiai paskleisti, pavyzdžiui, kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir leisti kelias dienas džiūti sausoje, šiltoje vietoje. Nereiktų pamiršti karts nuo karto pamaišyti.

Tokius džiovintus morkų lapus paprasta laikyti stikliniame prieskonių indelyje, o žiemai atėjus galima imti ir naudoti kaip prieskonį patiekalų gardinimui.

Džiovinti morkų lapai yra tinkami ir sveikatinančiai arbatai ruošti.

Tiesa, žiemą taip pat galite turėti šviežių morkų lapų ir tam tikrai nereiks daug vargti.

Prieš skusdami morkas, nupjaukite jų viršūnėles, palikdami apie 1-2 cm šakniavaisio dalį. Išdėliokite nupjautus galiukus statmenai gilesniame dubenėlyje, įpilkite vandens, kad apsemtų daugmaž iki pusės ir pastatykite ten, kur saulėta ir šilta. Po kurio laiko pastebėsite prasikalančius morkų lapelius ir turėsite prieskoninės žalumos.