MŪSŲ GĖLYNAS: PUOŠNIOJI SNIEGŽYDRĖ (CHIONODOXA FORBESII)

Mūsų miško gėlynuose vienos pirmųjų pražydo sniegžydrės (Chionodoxa forbesii). Pirmieji, daugiausiai saulės šviesos gaunantys žiedeliai, prasiskleidė dar balandžio pirmąją savaitę. (Šilutės raj.)

Kiek teko apie jas skaityti ir rasti informacijos, sniegžydrės – tai neaukštos, anksti pavasarį žydinčios lelijinių šeimos svogūninės, iki 20 cm. galinčios užaugti gėlės, kurioms patinka saulėtos vietos arba dalinis pavėsis. Vienoje vietoje gali augti ir 3-5 metus. Graikiškai chion reiškia sniegą, doxa – garbę. Jų yra net kelios rūšys.

Sniegžydrių žiedai gali būti ir nedidučiai, ir siekiantys 4 cm, taip pat gali būti balti, švelnios violetinės ar melsvos spalvos, bei mėlyni, rožiniai. Ant vieno stiebelio prasiskleidžia net keli žiedai.

Atsparios šalčiams, nors kai kur ir rekomenduoja rudenį uždengti mulčiu.

Dauginasi dukteriniais svogūnėliais ir sėklomis, kurias išnešioja vabzdžiai, tad sniegžydrės gali išdygti ir netikėčiausiose vietose.

Svogūnėlius patariama iškasti sniegžydrių lapams pradėjus ruduoti, kas dažniausiai atsitinka praėjus 3-4 savaitėms po žydėjimo. O juos sodinti galima iškart arba išdžiovinti, nuvalyti ir tai padaryti rudenį.

Tuo tarpu šias gėles dauginant sėklomis, žiedų gali tekti palaukti ir 3-4 metus. Sniegžydrėms baigus žydėti, sėkladėžėms subrendus jos sprogsta ir aplinkui pasisėja sėklytės, kurios turi ataugėlę. Jas mėgsta skruzdės, kurios sėklas išnešioja po visą apylinkę. Todėl patariama geriau sėkladėžes surinkti dar joms pilnai nesubrendus ir leisti joms sunokti namuose. Tačiau … pasėti reiktų tų pačių metų rudenį, nes sėklos gana greitai praranda daigumą.

Svogūnėlius patariama sodinti 3 svogūnėlių, apie 5-10 cm, gylyje ir grupėmis, paliekant tarpus, kuriuos laikui bėgant užpildo dukteriniai svogūnėliai arba iš sėklos užaugės augaliukas.

Mūsų gėlyną sniegžydrės papildė rugsėjo pabaigoje. Buvo pasodintos į pušyno apsuptą priesmėlio žemę, papildomai niekuo netręštos, po sodinimo nelaistytos, nes kol kas tam nėra galimybės, ir žiemai nedengtos. Vienintelis mulčas – pavieniai pušų spygliai, kurie tikrai jų nesaugojo nuo žiemos šalčių.

Ir štai jau kelios savaitės, kai galime džiaugtis jų akį traukiančiais žiedeliais, kurie tikrai gražiau atrodo, kai sniegžydrių yra pasodinta daugiau vienoje vietoje.

Tiesa, kai pirkau svogūnėlius “Lidl”, iš jų turėjo išaugti Chionodoxa forbesii Rosea – puošnioji sniegžydrė, rožiniais žiedeliais. Tačiau … nors ir turim gražiai žydinčią sniegžydrę, bet dėl savo spalvos jai teks palikti būtent šį gėlyną ir keltis į kitą.

Šiuo metu nekantriai laukiu dar vienų sniegžydrių pasirodymo, kurios žydi kiek vėliau. Tai turėtų būti chionodoxa luciliae Alba, šviesioji sniegžydrė, baltais žiedeliais. O ar taip bus – pagyvensim pamatysim.