AR ŽINOTE, KIEK VANDENS YRA SNIEGE?

Buvimas tėvais, kartais įpareigoja būti vaikščiojančia enciklopedija: kas? kur? kodėl? Ar ir jūsų vaikai tikisi, jog turite paruoštus atsakymus visiems jų klausimams?

Kadangi tikrai nesu visažinė, todėl labai dažnai googlinu iš pirmo žvilgsnio elementarių klausimų atsakymus. Tokie tie tėvystės pliusai: niekada nenustoji tobulėti.

Su savo vaikais pakankamai dažnai prisigalvojam ar tiesiog atrandam įdomių veiklų ir eksperimentų. Pastarasis kaip tik tinkamas žiemai ir tikėtina bus įdomus tiek mažiausiems, tiek jau dideliems vaikams.

Taigi, kiek vandens yra sniege?

REIKĖS:

  • stiklainio
  • sniego
  • markerio
  • popieriaus ir pieštuko,  liniuotės
  • laikrodžio

Eksperimento pradžiai jums reiks trumpam iškišti nosį į lauką ir pripildyti stiklainį sniego.

Grįžę, kartu su vaiku pažymėkite kiek sniego yra stiklainyje.

Tam kad bandymas taptų dar įdomesnis, įberkite šiek tiek azarto. Ant popieriaus lapo parašykite ne tik eksperimento pradžios laiką, bet ir savo spėjimus, kada sniegas pilnai ištirps. Ant stiklainio galite pažymėti savo spėjimus, kiek vandens liks ištirpus sniegui.

O dabar lieka tik laukti.

Sniego tirpimo laikas priklausys nuo kambario temperatūros, sniego kiekio ir net nuo to, kaip stipriai jį suslėgėte. Kantrybės tikrai prireiks.

Paskutiniam savo bandymui su sniegu vietoj stiklainio naudojom indą skysčiams matuoti. Iš lauko parsinešėm “1 litrą” sniego ir laukėm. Laukėm tikrai ilgai, apie 5 valandas. Kokį rezultatą gavome? Mūsų 1 litre sniego buvo 300 mililitrų vandens.

O kaip jums sekėsi?

Ar žinojote, jog vandens kiekis sniege nėra visada vienodas?

Meteorologai pastebi, jog sniegui iškritus, kai lauke esanti temperatūra yra pakilusi aukščiau 0°C, vandens kiekis sniege gali būti 1:5 (1 dalis vandens, lygu 5 dalims sniego) . Jei sninga, kai lauke yra temperatūra artima 0°C, – santykis gali būti 1:10. O kiek vandens bus sniege, kuris sninga spaudžiant stipresniam šaltukui? Tokiame sniege vandens bus dar mažiau ir sniegas bus ypač lengvas ir purus. Vandens ir sniego santykis gali būti nuo 1:15 iki ne t 1:50.