ŠILUTĖS HUGO ŠOJAUS MUZIEJUS

Keliaudami pro pamario kraštą, kad ir trumpam, stabtelėkite Šilutėje. Šiame, iš pažiūros nelabai dideliame mieste, galima atrasti ne vieną žvilgsnį traukiantį istorinį ar smalsiam turistui įdomesnį objektą. Pavyzdžiui, Šilutės siena arba prieš Šv. Kalėdas eglučių alėja pasipuošianti muziejaus pievelė.

Dar verta užsukti ir į Hugo Šojaus muziejų.

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus istorija prasidėjo XIX a. pabaigoje, kai 1889 m. Šilokarčemos senąjį dvarą nupirko iš Klaipėdos kilęs dvarininkas H. Šojus. Matydamas, kaip greitai dėl pramonės revoliucijos nyksta tradicijos ir verslai, savo dvaro rūmų dviejuose kambariuose pradėjo rinkti Klaipėdos krašto etnografinę medžiagą bei tautosaką.

Antrojo pasaulinio karo metais tėvo ir sūnaus Šojų suformuotas dvaro muziejus, sukauptos senienos, dvaro paveldėtojui anūkui Verneriui pasitraukus į Vokietiją liko be priežiūros. Tad dvaras ir dvaro muziejus labai nukentėjo nuo čia apsistojusios Raudonosios armijos.

Dabar prikeltame ir atnaujintame Hugo Šojaus muziejuje, kuris išsidėstęs per tris aukštus, galima atrasti dvarininko sukauptą gausią archeologinę, gamtos, etnografinę ekspoziciją. Kai kurių anksčiau čia buvusių eksponatų dėl vietos trūkumo, kaip sakė muziejaus darbuotojai, jau negalima pamatyti, tačiau juos pakeitė tikrai įdomi, net ir vaikus patraukianti, eksponatų gausa. Yra kelios ir interaktyvios vietos.

Taip pat šiame muziejuje savo kolekciją eksponuoti mėgsta ir mados istorikas Aleksandras Vasiljevas.