NAMIE KEPTA GARDI SUMUŠTINIŲ DUONA

Mūsų šeima – užkietėję duonos mylėtojai. Todėl galėti ir mokėti išsikepti baltos mielinės duonos kepaliuką namuose – mums tikras atradimas.

Šis receptas paprastas, mūsų šeimoje patvirtintas jau kokiais 50 kepaliukų, o kepimas nereikalauja didelių gabumų, išmanymo ar laiko sąnaudų. Taip, kaip man ir patinka.

JUMS REIKĖS:

  • 1 kg. kvietinių miltų
  • 600 ml šilto vandens
  • 11 g. mielių
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 6 šaukštai augalinio aliejaus

Visus sausus, birius ingredientus supilkite į dubenį ir išmaišykite.

Į mišinį supilkite aliejų ir vandenį.

Sekančiame etape labai svarbu tešlą LABAI gerai išminkyti. Galite pagauti save galvojant, jog padauginote vandens ir norėsite įberti dar šiek tiek miltų. Gali būti ir taip, bet … jei tešla prilipusi prie jūsų rankų gana lengvai ir atlimpa, tai kol kas, iki kito etapo, miltų nedėkite. Jei tešla tiesiog nenori atlipti ir palikti jūsų rankų ramybėje, toliau minkant situacija nė kiek negerėja, tešlos paviršių pabarstykite žiūpsniu miltų ir vėl bandykite.

Tešlą aš minkau kraštus lenkdama į vidurį ir taip eidama ratu. Apėjus ratą, tešlos kamuolį apverčiu dubenyje ir vėl kartoju iš pradžių. Minkyti patarčiau bent 5 minutes. Bent.

Toliau palikite tešlą rankšluosčiu uždengtame dubenyje 40-60 minučių.

Praėjus kuriam laikui, pastebėsite, jog tešla ima kilti, darosi elastingesnė.

Antrojo minkymo metu turėtumėte justi, jog tešla elastinga ir nors atrodo, jog limpa prie rankų, ji labai lengvai, lyg plėvelė atsiplėšia. Jei tešla visgi labai limpa, pabarstykite jos paviršių žiūpsniu miltų ir vėl bandykit.

Po šio minkymo, tešlą vėl galima palikti uždengtame dubenyje kilti 30-40 minučių, tada minkyti ir jau kildinti kepimo formose. Tačiau, kuri užimta moteris turi tiek daug laiko?

Todėl po šio antrojo minkymo tešlą padalinu į du lygius gabaliukus, kurių kiekvieno kraštus tarsi užlenkiu į vidų ir dedu į kepimo formas. Kepaliukų paviršius keliose vietose įpjaunu ir palieku kilti 30-40 minučių.

Kepimo formos. Vieną kepaliuką visada kepu kekso kepimo formoje, kuri dėl savo nelipnaus paviršiaus net neprašo būti patepta sviestu ar kitais riebalais. Šioje formoje iškepta duona primena parduotuvinę, ją lengvą išimti, vėsinti ir pjaustyti.

Kitą kepaliuką kepu apvalioje kepimo formoje. Kiek bandžiau stiklines, molines ar kitokias forma, tai apart įkloto kepimo popieriaus niekas nepadėjo išvengti prie dugno prilipusios duonos. Išimant ji plyšdavo ir pan. Tad jei neturite duonos ar kekso kepimo formos, duoną galite kepti bet kurioje kitoje formoje tik … naudokite kepimo popierių.

Kai duonos kilimo laikas jau eis į pabaigą, įjunkite orkaitę ir pilnai ją įkaitinkite. Saviškę įjungiu vėjelio režimu, viršus-apačia, 210 °C.

Orkaitei įkaitus, įdėkite duonos kepaliukus ir tokioje temperatūroje kepkite apie 5-6 minutes, kol ims gražiai skrusti duonos paviršius. Tada temperatūrą sumažinkite iki 170 °C, orkaitės kepimo režimą pakeiskite į viršus-apačia ir duoną kepkite dar 20 minučių.

Iškepusios duonos nepalikite orkaitėje. Išimkite iš formų ir geriausiai palikite kepaliukus vėsti ant grotelių bent kelioms valandoms. Geriausiai iki kitos dienos.

Nors prisipažinsiu, man valgyti šią duoną šiltą, tai tas pats, kas pyragą: nyksta labai greitai.

Duona gana ilgai išlieka šviežia, tik patartina ją laikyti šaldytuve.

Gero jums kepimo ir gardžių kepaliukų!

P.S. tešlos nepatarčiau kildinti ilgiau ar per naktį. Tešla praranda savo elastingumą ir taip gerai nebeiškyla.