LOPAIČIŲ PAŽINTINIS TAKAS. NUO MISTINIŲ IR LEGENDOMIS APIPINTŲ AKMENŲ, GYDANČIO ŠALTINIO IKI PILIAKALNIO VIENOJE VIETOJE

Jei lankysitės netoli Rietavo, siūlau nepatingėti ir išsukus iš kelio nuvažiuoti pasivaikščioti Lopaičių pažintiniu taku. Ne tik galvą pravėdinsit ir pasisemsit geros energijos, bet galėsit akis paganyti į mistinius akmenis, atsigaivinti šaltinio vandeniu ir pasigrožėti nuo piliakalnio atsiveriančiais vaizdais. Ir visa tai vienoje vietoje.

Įvairūs pasakojimai ir legendos byloja, jog šioje vietovėje galėjusi būti kunigaikščio Vykinto pilis, bei pagonių šventovė. Taip pat tarp besiginčijančių pusių sklando pasakojimas, jog šioje vietoje karalius Mindaugas atsisakęs karaliaus karūnos ir nusviedęs ją kuo toliau.

2002 metais Tverų apylinkes tyrinėjęs archeologas B. Dakanis pateikė savo ataskaitą, kurioje skelbiama, jog miestelio apylinkėse yra išlikusių megalitinės kultūros (maždaug prieš 6000 metų paplitusios pietų ir vakarų Europoje) liekanų. Kai kurie akmenys iki šiol yra išsaugoję žmogaus rankų paliktas žymes – piešinius, ženklus, simbolius.

Vaikštant po Lopaičių mišką galima rasti ne vieną legendomis apipintą stabakūlį (dar vadinamus dolmenais). Vienas jų – Vaisingumo akmuo. Taip pat Saulės dauboje esančiuose akmenyse ne vienas įžiūri ar bent jau stengiasi įžiūrėti žmonių veidus.

Dar, keliaujant šiuo pažintiniu taku, galima prieiti garsųjį Lopaičių šaltinį, kurio gydančio vandens paragauti, patys įsitikinome, žmonės užsuka net ir iš kito Lietuvos krašto.

Nors Lopaičių pažintinis takas nėra ilgas, apie 1 km., tačiau žvalgantis ar nuklystant į šalis, skaitant informacinius stendus, galima čia praleisti apie valandą ar net ilgiau.

Kadangi ne visada lygius miško takelius keičia įkalnės, tilteliai arba mediniai takai ir laiptai, tai keliaujantiems su vežimukais, siūlyčiau rinktis nešynę.