VIEŠVILĖS ŽUVITAKIS

Viešvilės miestelio neįmanoma aplenkti, jei išsiruošėte pasimėgauti vingiuotais panemunės keliais. Jis įsikūręs Jurbarko rajone, abipus Viešvilės upelio krantų.

Kaip skelbia šaltiniai, didžioji Viešvilės upelio dalis yra valstybinio gamtinio rezervato saugoma teritorija. Kadais jis buvo vertinga lašišinė vandenvietė, turėjusi gausią šlakių populiaciją, kuri, deja, bet dėl prieškaryje pastatytų tvenkinių su žuvims nepraeinamomis užtvankomis praktiškai visiškai sunyko, kadangi žuvys negalėjo pasiekti nerštaviečių.

2007 m. buvo gauta parama, žuvitakiams užtvankose įrengti ir taip išsaugoti bei atkurti žuvų išteklius Viešvilės upelyje.

Prie Viešvilės miestelio užtvankos įrengtas žuvitakis nėra vienintelis sustoti keliautoją viliojantis objektas. Šalia jo yra įrengtas Žuvitakio slėnis, kuriame galima pasivaikščioti tilteliais, vingiuojančiais takeliais, pailsėti ant suoliuko grožintis vaizdais, kol vaikai žaidžia įrengtoje vaikų žaidimų aikštelėje arba gaudo Wi-Fi.

Ir tai dar ne viskas. Perėjus į kitą kelio pusę, galima rasti įrengtą maudyklą ir atsigaivinti vėsiame Viešvilės vandenyje. Tik nereikia gąsdintis: rudas Viešvilės upelio vanduo tikrai nereiškia, jog jis užterštas. Jo vanduo rausvai rudas nuo humidinių rūgščių, kuriomis jį praturtina rūgštūs pelkiniai ir jauriniai dirvožemiai.