PASIVAIKŠČIOJIMAS AUKŠTUMALOS PAŽINTINIU TAKU

Jei keliausite Ventės rago kryptimi, aplankykite tarp Šilutės ir Kintų esantį Aukštumalos pažintinį taką.

Aukštumalos pažintinis takas kviečia lankytojus įveikti apie 2,4 km. atstumą ir pasidrožėti unikaliais gamtos vaizdais.

Taką, kuris vingiuoja buvusia kūlgrinda, sudaro vienpusis maršrutas su informacija. Kūlgrinda – XVIII a. palikimas, kai buvo nutiestas kelias skersai pelkės, tam kad sujungtų keletą jau neegzistuojančių pelkininkų kaimų. Juose tuo metu gyveno beveik 2000 gyventojų – pelkininkų, kurių dalis, kaip ir Bismarko kolonijos pionieriai, augino bulves bei kitas daržoves ir jas eksploatavo į Rytprūsius, o kiti dirbo durpyne.

Pažintinis Aukštumalos aukštapelkės takas – tai galimybė iš arčiau susipažinti su aukštapelke, sužinoti apie jai būdingus augalus bei gyvūnus, pamatyti kraštovaizdį, patirti savitą pelkės grožį bei suprasti, kad pelkė – tai ne tik žliugsintis purvynas ir akivarai, bet ir vienas iš nedaugelio dar likusių prieglobsčiu itin retiems ir nykstantiems pelkių augalams ir gyvūnams. Pelkė taip pat yra svarbi poilsio bei maitinimosi vieta įvairių gyvūnų atžvilgiu, nes ji retai lankoma žmonių.

Aukštumalos pelkė – pirmoji pasaulyje mokslinėje monografijoje aprašyta aukštapelkė. Iš natūralios pelkės, kurios plotas buvo beveik 2500 ha, dabar liko tik apie 900 ha.

Nemuno deltos regioninio parko direkcija lankytojus įspėja, neužmiršti, kad joje gyvena paprastosios angys (gyvatės). 

Nors Aukštumalos pažintiniame take lankytis smagu visais metų laikais, tačiau turiu kelis patarimus:

  1. takas medinis, todėl gali būti šiek tiek keblu mėgautis maloniu pasivaikščiojimu po lietaus ar esant plikledžiui;
  2. vietovė gana atvira, todėl nuo vėjo nepasislėpsite;
  3. geras oras ir savaitgalis lemia didesnį lankytojų skaičių, tad jei norite šiek tiek “privatumo” rinkitės paprastą dieną arba mažiau patogų laiką, tiesiog išsiruoškite anksčiau;
  4. kompaktiškas sportinis vežimėlis tikriausiai būtų optimalus variantas keliaujantiems su mažesniais vaikučiais. Nors pirmoji tako atkarpa pasižymi atviromis medžių šaknimis, tačiau ji gana greitai pereina į medinį, patogų taką. Jei jūsų vaikai jau ūgtelėję, drąsiai keliaukite pėstute, o jei dar visai mažiukai, verčiau rinkitės nešyklę;
  5. gali kilti šiek tiek keblumų, ieškant vietos automobiliui: tačiau apsukresni tikrai ras išeitį, o nenorintys sukti sau galvos – pasinaudos greta esančia privačia-mokama automobilių stovėjimo aikštele.