VEIVIRŽĖNŲ (VILKIŲ) PILIAKALNIS

Keliaujantiems pro Veiviržėnus, pravartu stabtelėti prie čia esančio Veiviržėnų, dar kitaip vadinamo Vilkių, piliakalnio.

Piliakalnis stūkso kairiajame Veiviržo krante. Istoriniai šaltiniai ir archeologiniai kasinėjimai liudija, jog pirmieji gyventojai čia apsistojo jau I tūkstantmetyje. Šalia piliakalnio buvusiame kapinyne buvo rasta net Romos monetų.

Tai vienintelis piliakalnis Klaipėdos rajone, kuris turi įtvirtintą papilį. Papilys – tai įtvirtinta piliakalnio papėdės gyvenvietė. Papilius paprastai įrengdavo vietoje, kuri būdavo apsaugota gamtinių kliūčių – pvz., aukštumoje šalia piliakalnio. Papiliuose daugiausia gyvendavo amatininkai bei pirkliai.

Apie šį piliakalnį sklando ir keli padavimai. Vienas jų pasakoja, jog čia buvusi šventa baltų vietą, degusi amžinoji ugnis, deivės Mildos garbei aukotos aukos.

Pasivaikščiojimas po Veiviržėnų (Vilkių) piliakalnio apylinkes primena pasivaikščiojimą pamiške, kur nėra išpuoselėtų, patogių takelių ar palipimų, o tik įgudusiai akiai pastebimi žmonių išminti praėjimai. Tačiau pabuvimas gamtoje visada duoda savų pliusų: čia gausu žalumos, o čiurlenantis vanduo prideda savo žavesio.