ŽEMAIČIŲ MUZIEJUS “ALKA”

Apsilankymas šiame muziejuje, man buvo dar vienas žingsnelis link įsitikinimo, jog lankymasis istoriniuose, ekspoziciniuose, tokio tipo muziejuose kaip ALKA, man sukelia nuobodulio jausmą ir norą kuo greičiau iš ten dingti.

Tačiau, nesupraskite manęs klaidingai, tai nereiškia, jog muziejus neįdomus. Pastebėjau, jog protas su manimi žaidžia įdomų žaidimą. Gal ir jums taip yra?

Lankydama muziejų, apžiūrinėdama ten eksponuojamus “daiktus” … ir neturėdama suvokimo apie jų kilmę, reikšmę, panaudojimą, imu jausti kaip smegenys “atsijungia” ir nuspaudžiamas atmetimo, nuobodulio mygtukas.

Tas pats ir su vaikais. Jiems klaidžiojant tarp eksponatų ir mūsų paklausus apie paveikslą, kokio nors daikto panaudojimą ir nesulaukus išsamesnio paaiškinimo, išskyrus tai, ką matom ant lentelės, jiems tampa neįdomu.

Paveikslas…paveikslas…ieties antgalis…20-asis ieties antgalis ir pan.

Todėl vis dažniau pagaunu save svarstant, jog man, mano šeimai, prieš apsilankymą panašiame muziejuje, būtina istorijos pamokėlė. Arba … vietoje savarankiško klaidžiojimo po muziejaus kambarius vertėtų pasirinkti gido palydą.

Tiesa, dar pilnai nesusigyvenau su šia mintim, bet manau ji turėtų kažkuriuo metu virsti tikrove. Nes istorija ir lankytis muziejuose mums patinka.

Na, po šio lyrinio nukrypimo, grįžkime prie paties muziejaus.

Žemaičių muziejus „Alka“ – muziejus Telšiuose. Muziejus įkurtas 1932 m. Žemaičių senovės mėgėjų draugijos ALKA. Šiuo metu tai garsus Žemaitijos muziejus, sukaupęs per 102 tūkst. eksponatų.

Čia eksponuojami garsių dailininkų originalūs darbai. Saugomi taikomosios dailės eksponatai, kaip renesanso, baroko, klasicizmo stiliaus baldai, XVIII–XIX a. gobelenai, vertingi senieji spaudiniai, fotografijos, archeologiniai radiniai iš akmens, geležies amžiaus stovyklų, gyvenviečių ir kapinynų.

Gausus etnografijos paveldas – žemdirbystės, amatų, buities daiktai, iš kurių ypač originalios kultuvių, lazdų, prieverpstėlių, rankšluostinių bei senųjų žemaičių audinių kolekcijos. Išskirtinę vietą užima kalvystės meno dirbiniai – antkapiniai kryžiai ir koplytėlių viršūnės (saulutės). Surinkta ypač vertinga senoji medinių skulptūrų kolekcija.

Taip pat muziejaus viršutiniame aukšte rasite nedidelį gamtos kampelį, bei galėsite pasigrožėti atsiveriančia panorama.

Karštą ar lietingą dieną pasivaikščioti po muziejaus sales vienas malonumas: yra tikrai ne vienas akį traukiantis eksponatas. Tačiau, kaip ir sakiau pačioje pradžioje, ilgai mes užsibūti jame nesugebėjome. Gal šiek tiek ilgiau stabtelėjome ties tuo, kas mums labiau artima ir pažįstama, ties prisiminimus keliančiu mokyklos suolu, lenta ir uniforma. Vaikai kiek ilgiau žvilgsnį sustabdė kambaryje, kur eksponuojamos gyvūnų iškamšos. Ir movė lauk…

Platesnės istorijos žinios ar gido pasakojimas, manau, šį apsilankymą tikrai būtų labiau nuspalvinęs.

Ar verta apsilankyti šiame muziejuje? Tikrai taip. Tai gražus, šviesus, gausus eksponatų muziejus, kuriame tikrai pajusit istorijos dvelksmą … ir galėsit susikurti savo asmeninę nuomonę ir patirtį apie jį. Nes kai kurie muziejai verti, kad juos aplankytume ne vieną kartą per gyvenimą, o kai kuriuose esame tik trumpam užsukę svečiai.

Manau, šiame mes buvo tik svečiai.