ŠILUTĖ – JAPONIŠKŲ MAGNOLIJŲ SOSTINĖ

Iš pirmo žvilgsnio, magnolijų Šilutėje nėra jau ir tiek daug, kad būtų galima miestui suteikti iškilmingą magnolijų sostinės statusą. Tačiau pasikapsčius giliau po istoriją, ima aiškėti detalės, sudėliojančios visus taškus į savo vietą.

Pasirodo, apie 1933 m. pirmieji Lietuvoje japoniškų magnolijų medeliai buvo atgabenti iš Austrijos būtent į Šilutę. Tai padarė tuometis miesto burmistras Martynas Redveikis, norėjęs papuošti savo sklypą, kuris yra Liepų g. 10.

1945 m. į burmistro namus, šiam jau ten nebegyvenant, atsikraustė Janinos ir Liudviko Juraškų šeima, kurią sužavėjo kieme augančios magnolijos.

L. Juraška nutarė iš kieme augančių japoninių magnolijų sėklų išauginti daigų ir tokiu būdu padauginti šių medelių. Bandymai truko beveik 20 metų: sodinukai sunkiai ištverdavo lietuviškas žiemas. Tačiau nuo 1965 m. L. Juraška jau galėjo pasiūlyti mūsų atšiauriam klimatui prisitaikiusių magnolijų sodinukų.

Po tėčio mirties, 1974 m., toliau jo darbus tęsė dukra Eugenija. Jos pastangomis japoniškųjų magnolijų atmaina iš Šilutės paplito po visą Lietuvą.

L. Juraškos atminimui Šilutės miesto parke, už atsinaujinusio kultūros ir pramogų centro, yra pasodinta aštuonių japoninių magnolijų alėja ir pastatytas atminimo ženklas.

Dar keletą įspūdingų magnolijų medžių galima rasti prie Šilutės rajono savivaldybės bei seniūnijos. Magnolijos puošia ir ne vieną privatų ar mokyklos kiemą.

Magnolijos žydi balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje.