ORKAITĖJE ANT DRUSKOS KEPTAS VIŠČIUKAS

Šis vištienos kepimo būdas – išsigelbėjimas paskutinės minutės pietų idėjai. Nereikės sukti galvos dėl marinavimo, nereikės jaudintis ir dėl trūkstamų ingredientų: viskas, ko reikia – viščiukas ir druska.

INGREDIENTAI:

  • 1 kg druskos
  • 1 išdarinėtas 2 kg. viščiukas
  • šiek tiek sviesto ir prieskonių

Į gilesnį kepimo indą supilame druską ir ją tolygiai paskirstome.

Viščiuką gerai nuplauname ir nusausiname, dedame ant druskos, krūtinėle į apačią.

Viščiuką kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 60 min, tada atsargiai apverčiame, kad nenusidegintume, nes viduje bus susidarę nemažai skysčio, ir kepame dar apie 60 min.

Kaip žinoti, kiek laiko kepti skirtingo svorio viščiukus? Vadovaujuosi patarimu, jog 1 kg viščiuko reikia 1 val kepimo, t.y., 30 min iš vienos ir 30 min iš kitos pusės.

Praėjus nustatytam kepimo laikui, viščiuką vėl apverčiame krūtinėle į apačią, šiek tiek patepame tirpintu sviestu, pabarstome norimais prieskoniais, pvz., džiovintais česnakai ar maltais juodaisiais pipirais, ir … arba dedame ant pietų stalo, arba grąžinam kelioms minutėms vėl į orkaitę, kad baigtų kepti ir labiau apskrustų odelė.

Viskas.

Dėl papildomo kvapo ir skonių, kepimo pradžioje į viščiuko vidų galima įdėti kelias skilteles česnako ar čiobrelio šakelę, pjaustyto obuolio ar citrinos gabalėlių. Rinktis jums.

Nepaisant didelio druskos kiekio ir kad viščiuko nereikia iš anksto papildomai ruošti ir marinuoti, mėsa gaunasi minkšta (net ir naminė), o druskos “pasiima” tiek, kad patiekalo nepavadinsite nei beskoniu, nei persūdytu.