JURGAIČIŲ (DOMANTŲ) PILIAKALNIS ARBA TIESIOG KRYŽIŲ KALNAS


Jurgaičių (Domantų) piliakalnis, dabar labiau žinomas kaip Kryžių kalnas esantis Kulpės kairiajame krante. Piliakalnio vakarinėje papėdėje yra senovės gyvenvietės žymių, kurios ženklina 1 tūkstantmečio – 14 a. laikotarpį. Manoma, kad ant šio piliakalnio stovėjo 14 a. rašytiniuose šaltiniuose minima Šiaulių žemės Kulių pilis, kurią 1348 m. sudegino kryžiuočiai. 

Tačiau, kaip bebūtų, šis piliakalnis geriau žinomas Kryžių kalno pavadinimu ir garsėja savo kryžių gausa, kurių priskaičiuojama ne vienas šimtas tūkstančių ir, kurių dalis yra įtraukta į Kultūros vertybių registrą.

Nuo ko viskas prasidėjo?

Šaltiniuose Kryžių kalnas pirmąkart minimas jau 19 a. viduryje, manoma, kad kryžiai pradėti statyti po to, kai caro valdžia žiauriai susidorojo su 1831 m. ir 1863 m. sukilimo dalyviais.

Apie 1900 m. šventa tapusi vieta ėmė traukti vis didesnes tikinčiųjų minias – žmonės kalne statydavo kryžius tikėdamiesi malonės, čia vykdavo pamaldos, atlaidai.

Sovietų valdžiai kalnas ir čia esantys kryžiai liudijo apie lietuvių religingumą, o tai prieštaravo tuo metu skleistai sovietinei ideologijai, todėl 1961 m. prasidėjo Kryžių kalno naikinimas: jis buvo griaunamas su buldozeriais, mediniai kryžiai deginami, metaliniai – vežami į metalo laužą, akmeniniai ir betoniniai – užkasti. Teritoriją buvo planuota užtvindyti, o Kryžių kalną paversti sunkiai prieinama vieta. Draudimas statyti kryžius ir paties Kryžių kalno naikinimas-griovimas, kurių būta keturių, truko beveik 20 metų, nuo 1964 m. iki 1984 m. Tačiau Kryžių kalnas vis atgimdavo, o 1963 m. minint 1863 m. sukilimo metines ant kalno buvo pastatytas ir paminklinis akmuo.

Nuo 1988 m. prasidėjo Kryžių kalno atgimimo laikai. Dar didesnio dėmesio jis sulaukė po to, kai 1993 m. čia apsilankė popiežius Jonas Paulius II. Netoli Kryžių kalno, popiežiaus raginimu, buvo pastatytas pranciškonų vienuolynas.

Tiesa, 2006 m. Kryžių kalną apgadino čia siautęs gaisras, teigiama, jog išdegė apie 50 m2 plotas, tačiau į sudegusių kryžių vietą greitai stojo kiti.

Vykstantiems į Kryžių kalną siūlau pasiruošti lėtam, meditaciniam pasivaikščiojimui kalno takeliais, įrėmintais ir nukarstytais šimtais tūkstančių kryželių. Greitas žingsnis atima didžiąją dalį įspūdžio, kurį gali palikti ši vieta.