ITALIŠKI BISCOTTI SAUSAINIAI. KAIP TOKIUS IŠSIKEPTI NAMIE

Biscotti reiškia du kartus keptas ir tai puikiai atspindi jų paruošimo būdą. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad prie šių sausainių teks pavargti, tačiau tiek paruošimas, tiek pats kepimas nereikalauja daug pastangų ar laiko. Biscotti geri ir tuo, kad juos galima laikyti gana ilgą laiką: tereikia sudėti į indą su dangčių ir pasiimti, kai ruošitės mėgautis kavos ar arbatos puodeliu.

Šiuos sausainius namie dažniausiai kepame tada, kai atlieka sauja kita nesuvalgytų riešutų ar džiovintų uogų. Biscotti skonis kiekvieno kepimo metu gali būti vis kitoks, priklausomai nuo pasirinktų priedų. Bandykite kepti su lazdynų, migdolų ar žemės riešutais, su razinomis ar džiovintomis spanguolėmis, su šaukšteliu cinamono ar mėgstamo šokolado gabaliukais. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią derinį.

INGREDIENTAI:

  • 220 g miltų
  • 100 g cukraus (galima ir mažiau, jei norite mažiau saldžių)
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 50 g sviesto
  • apie 120 g pasirinktų riešutų ar/ir džiovintų uogų mišinio
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos

Gerai išplakite kiaušinius, cukrų ir druską. Suberkite miltus, kepimo miltelius, įdėkite minkštą kambario temperatūros sviestą ir sumaišykite tvirtą ir gana lipnią tešlą.

Į tešlą įmaišykite nuplautas, apdžiūvusias ir nesmulkintas džiovintas uogas bei riešutus. Šį kartą mano mišinį sudarė 60 g. įvairių razinų ir apie 60 g. žemės riešutų.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Drėgnomis rankomis iš tešlos suformuokite 2 papločius. Jie turėtų būti pailgi, apie 5 cm. pločio ir apie 3 cm. aukščio. Tarp biscotti palikite tarpą, nes dėl tešloje esančių kepimo miltelių, tešla dar šiek tiek išsipūs.

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepti reiktų apie 20-30 min. arba kol biscotti lengvai apskrus, bet vis dar bus minkštas.

Ištraukite papločius iš orkaitės ir leiskite jiems 5-10 min. pastovėti: bus lengviau pjaustyti. Tada supjaustykite piršto storumo juostelėmis.

Pjaustant, geriau spauskite peilį žemyn: taip sausainiai mažiau trupės.

Supjaustytus sausainius paskirstykite po skardą ir šaukite atgal į iki 180°C įkaitintą orkaitę, dar 10-15 min. Biscotti turi gražiai apskrusti.

Baigus kepti, ištraukite iš orkaitės ir leiskite pilnai atvėsti.

Štai ir viskas. Skanaus!