RUDŲ KIAUŠINIŲ MARGINIMO YPATUMAI

Velykos jau visai ne už kalnų, tad norom ne norom pradedam galvoti apie tai, ką dėsim ant stalo. O Velykų stalas be margučių – tai ne Velykos.

Šiais metais išskirtinai marginsim tik rudus kiaušinius, nes esam laimingi, galėdami džiaugtis savo vištyčių dosniomis dovanomis. Taip pat kiaušinių marginimui rinksiuos tik natūralius būdus ir vengsiu acto, kuris silpnina ir ardo kiaušinio lukštą.

Prisipažinsiu, ne visi mano išbandyti variantai pasiteisino ir net keli, viltingai laukti rezultatai, dužo į šipulius. Tačiau nepaisant visko, turiu kuo pasidalinti su jumis ir galbūt paskatinti ar įkvėpti.

Visus kiaušinius ruošiau pagal vienodą “receptą”.

Į nedidelį puodą įpildavau apie 1 litrą vandens, arba tiek, kad pilnai apsemtų kiaušinį ir dar būtų šiek tiek viršaus.

Dėdavau nevirtus kiaušinius.

200 ml vandens dėjau 1-2 šaukštus arbatžolių.

Vandeniui užvirus, leisdavau dar apie 10 minučių pavirti ant vidutinės kaitros. Tada išjungdavau ir palikdavau per naktį pastovėti.

Kitą dieną atsargiai išimdavau ir kaip galima švelniau su popieriniu rankšluosčiu nusausindavau. Viskas.

Pradėkim nuo bandymų, kurie nedavė laukto rezultato.

Ciberžolė, žalioji arbata ir juodoji arbata. Jei tai būtų balti kiaušiniai, tai, patikėkit manim, rezultatas būtų akivaizdus, bet rudas kiaušinio lukštas leido tik vos vos išryškėti spalvai.

Marginimo būdas, kuris negali nepasiteisinti – marginimas svogūnų lukštais. Kiaušinį apdėliojate svogūnų lukštais, dar galite ant kiaušinio uždėti gėlės žiedlapį ar kokį žolės lapelį atspaudui gauti, gerai susukate į marlę ar bintą ir dedate į puodą. Papildomai galima įdėti ir daugiau svogūnų lukštų, bet kaip matyti, rezultatas ir be to visai geras.

Ir galiausiai du marginimo būdai, kurie bus ant šių Šv. Velykų stalo.

Pirmajam, kurio rezultatas primena arba rudą akmenėlį, arba žalvarį su rūdimis, naudojau 5 šaukštus juodosios arbatos ir 5 šaukštus kinrožės arbatos. Antrasis variantas, kurio metu kiaušinis nusidažė itin tamsia spalva, – 5-7 šaukštai kinrožės arbatos.

Marginant antruoju būdu, kiaušinis pasidengia apnašomis, todėl norint jų nenutrinti, kiaušinius reikia išimti itin atsargiai.

O kaip kiaušinius marginsite jūs?