5 BŪDAI MARGINTI VELYKINIUS KIAUŠINIUS

Šv. Velykos jau ne už kalnų ir pats laikas pagalvoti apie tai, kaip marginsim kiaušinius šiais metais.

Tradicinis marginimas svogūnų lukštais ar naujovės, kurių gausu Pinterest? Dar yra kelios dienos išankstinei repeticijai ir galutiniam apsisprendimui.

PIRMAS BŪDAS – marginimas svogūnų lukštais ir žolelėmis

Jums reikės: baltų nevirtų kiaušinių, svogūnų lukštų, lauko žolelių, marlės arba kaproninių pėdkelnių, acto.

Į puodą įpilkite tiek vandens, kad pilnai apsemtų kiaušinius ir dar šiek tiek.

Įpilkite 4 šaukštus acto.

Ant kiaušinio išdėliokite pavienes žoleles, kad gautųsi ornamentas. Ant viršaus dėliokite svogūnų lukštus, kad apgaubtų visą kiaušinį. Tvirtai apriškite marle ir atsargiai dėkite į vandenį.

Virkite apie 10 minučių. Baigus virti, išjunkite viryklę ir leiskite kiaušiniams pamirkti dar bent 20 minučių. Išimkite, išvyniokite ir leiskite pilnai nudžiūti.

ANTRAS BŪDAS – marginimas vaškinėmis kreidelėmis

Jums reikės: baltų virtų (dar šiltų) ir nusausintų kiaušinių, įvairių spalvų vaškinių kreidelių.

Šis marginimo būdas puikiai tinka mažiesiems.

Imkite dar neatvėsusį virtą kiaušinį ir pasitelkę vaizduotę marginkite įvairiausiais raštais.

Kuo kiaušinis šiltesnis, tuo piešti lengviau, nes kreidelės tiesiog tirpsta. Pagrandinis šio marginimo būdo minusas – reikia būti atsargiems, nes nuo neatvėsusio kiaušinio raštas lengvai valosi ir terlioja kiaušinį.

TREČIAS BŪDAS – marginimas skutimosi putomis ir maistiniais dažais

Jums reikės: baltų virtų ir nusausintų kiaušinių, skutimosi putų, maistinių dažų, indelių putų ir dažų maišymui, medinių iešmelių, vienkartinių pirštinių, popierinių rankšluosčių.

Į lėkštę ar kitą indą įpurkškite skutimosi putų ir įlašinkite kelis lašus vienos ar kelių spalvų maistinių dažų. Mediniu iešmeliu atsargiai pamaišykite. Dėkite kiaušinį ir šiek tiek pavartykite, kad putos ir dažai padengtų visą kiaušinio paviršių. Palikite kelias  minutes “pagulėti”.

Išimkite ir padėkite kiaušinius ant popierinio rankšluosčio. Kol kiaušiniai šiek tiek apdžius, turite laiko apsispręsti ar norite intensyvesnių spalvų (tam reikia švelniai nuvalyti nuo kiaušinio paviršiaus putų perteklių ir leisti pilnai nudžiūti) ar norite švelnių pastelinių spalvų (tokiu atveju pakiškite kiaušinį po silpna šalto vandens srove ir švelniai nuplaukite putų ir dažų perteklių).

Be pirštinių geriau net nebandykite šio marginimo būdo.

KETVIRTAS BŪDAS – marginimas kinrožės žiedlapiais ir juodąja arbata

Jums reikės: baltų nevirtų kiaušinių, kinrožės žiedlapių, juodosios arbatos, acto.

Į puodą įpilkite tiek vandens, kad pilnai apsemtų kiaušinius ir dar šiek tiek.

Įpilkite 4 šaukštus acto.

Sudėkite kinrožės žiedlapius (1,5 l – sauja), juodąją arbatą (1,5 l – 2 šaukštai) ir kiaušinius. Virkite apie 10 minučių. Baigus virti, išjunkite viryklę ir leiskite kiaušiniams pamirkti dar bent 20 minučių.

Išimkite ir švelniai nuvalykite atsiradusias apnašas. Leiskite iki galo išdžiūti.

PENKTAS BŪDAS – marginimas šilko ir krepiniu popieriumi

Jums reikės: baltų virtų ir dar šiltų kiaušinių, krepinio/šilko popieriaus, nedidelio dubenėlio su vandeniu, teptuko.

Sukarpykite popierių nedidelėmis (1×2 cm) juostelėmis. Imkite kiaušinį ir ant jo dėliokite popieriaus juosteles. Tai galite daryti dviem būdais. Pirma, sudrėkinkite popierių dubenėlyje su vandeniu ir dėkite jį ant kiaušinio, švelniai prispausdami. Antra, dėkite popierėlį ant kiaušinio ir šlapiu teptuku jį sudrėkinkite ir taip priklijuokite.

Apklijuotus kiaušinius palaikykite bent 5-10 minučių. Praėjus nustatytam laikui, tiesiog nuimkite popierėlius.

Jei norite švelnių pastelinių spalvų, rinkitės šilko (tissue) popierių, jei norite intensyvesnių – krepinį. Naudodami krepinį popierių nesistenkite jo išlyginti, popieriaus banguotumas labai gražiai atsispaudžia ir suteikia išskirtinį raštą.