VILKĖNO DVARAS

Ar patinka lankytis apleistose ir šiurpuliukus keliančiose vietose? Taip? Lankydamiesi Švėkšnoje užsukite į netoli Vilkėnų malūno besislepiantį Vilkėno dvarą.

Pirmosios žinios apie Vilkėno dvarą aptinkamos dar 1695 m., tačiau tai, kas išliko iki šių dienų buvo pastatyta tik 19 a. pabaigoje. Iki tol Vilkėno dvaras priklausė Švėkšnos dvarui, o savarankišku dvaru tapo tik po to, kai Švėkšnos dvaro valdos buvo padalintos keturiems Pliaterių sūnums.

Vilkėno dvaro pirmuoju savininku tapo grafas Pranciškus Broel-Pliateris. 1863 m. dvarą iš tėvo paveldėjo Aleksandras Broel-Pliateris. Jis ir pastatė dabar esančius rūmus. Jo žmonos iniciatyva buvo pradėtas sodinti parkas, kurio teritorija siekia 13 ha. ir jame auga apie 70 rūšių medžių ir krūmų. Čia buvo tvenkiniai, gėlynai, skulptūros. 1913 m. parke priešais šiaurinį rūmų fasadą buvo pastatyta marmurinė Paryžiaus meistro Huberto Luji–Noelio skulptūra „Rebeka”. Tačiau 1981 m. ji buvo išvežta į Vilnių restauruoti ir po atnaujinimo jau nebegrąžinta, o perkelta į Palangą prie Tiškevičiaus rūmų. Ant palikto pjedestalo pastatyta gipsinė “Rebekos” kopija.

1940 m. dvaras ir jo turtas buvo nacionalizuoti. 1946 m. dvare buvo įsteigti Švėkšnos vaikų namai. 1958 m. buvusiose dvaro arklidėse įkurta mokykla.

1993 m. rūmai ir parkas grąžinti Platerių paveldėtojai Platerienei Laimei Felicijai. Nors 2007 m. rūmų fasadas buvo rekonstruotas, tačiau dabar jam, kaip ir visai dvaro aplinkai, verkiant vėl reikia atnaujinimo.

Norintieji šį dvarą gali ir įsigyti. Už nei daug, nei mažai… 340 000 eurų.