MIELINIS VELYKŲ PYRAGAS (VELYKINĖ BOBA)

Velykų stalas neįsivaizduojamas be kepinių tiek pat, kiek ir be margučių. Šiais metais pirmą kartą ryžausi kepti velykinę bobą. Ir nepasigailėjau.

INGREDIENTAI:

  • 700 g. miltų + šiek tiek pabarstymui minkant
  • 250 ml pieno
  • 100 g cukraus
  • 11 g sausų mielių
  • 150 g džiovintų uogų (razinos, spanguolės ir pan.)
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • žiupsnelis druskos

Pieną šiek tiek pašildykite, ištirpinkite cukrų su žiupsneliu druskos ir suberkite mieles. Gerai išmaišykite ir palikite pastovėti kelias minutes, kol suputos.

Didesniame inde išplakite kiaušinius, supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.

Į kiaušinių ir sviesto mišinį supilkite suputojusias mieles ir suberkite miltus. Į tą patį indą suberkite ir pasirinktas džiovintas uogas, kurias prieš tai gerai nuplaukite ir kiek galima labiau nusausinkite.

Pradėkite minkyti tešlą. Pradžioje tešla bus lipni, neelastinga. Jei tešla ypač stipriai limpa prie pirštų, įberkite žiupsnį miltų ir minkykite toliau. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite tešlą pakilti 20-30 min.

Dar kartą gerai išminkykite tešlą, kuri šį kartą jau bus kiek elastingesnė, ir vėl palikite pakilti 20-30 min.

Trečiojo minkymo metu jau tikrai pastebėsite pasikeitusią “bobos” tekstūrą. Po šio minkymo, ištepkite kepimo formą sviestu ir sudėkite tešlą. Leiskite tešlai pakilti paskutinį kartą prieš kepimą.

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir kepkite apie 30-40 min., kol pyragas gražiai apskrus, o įdūrus medinį pagaliuką, jį išrauksite švarų.

Savo velykinį pyragą kepu aukštoje formoje, 15 cm skersmens ir 13 cm aukščio. Tad pyragas gaunasi tikrai išsipūtęs. Tačiau, jei neturite tokios formos, galite naudoti tortų, keksų kepimo formas ar net formeles. Tik atminkite, jog tešlos į kepimo indą reikia dėti tiek, kad užimtų ne daugiau kaip 2/3.

Nuo pasirinktos kepimo formos priklausys ir kepimo laikas, tad stebėkite, kad neperkeptų. Jei pyrago viršus skrunda itin greitai, o kepti dar ilgai, galite ant viršaus uždėti folijos.

Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, jog nors įdėjote kepti jau pakilusią tešlą, ji kepimo metu dar labiau pūsis. Tad, jei kepsite aukštoje formoje, patarčiau kepimo groteles orkaitėje nuleisti iki pat apačios.

Jei norite, galite neužsiimti pieno šildymu ar sviesto tirpinimu: išbandyta ir veikia.

Sudėkite visus ingredientus į minkymo dubenį ir tiesiog užminkykite tešlą. Tik šiuo atveju labai svarbu, kad sviestas būtų kambario temperatūros ir vietoje 3 tešlos pakilimų, prireiks dar vieno.

Iškepusį pyragą atvėsinkite. Galite aplieti cukraus pudros ir vandens arba citrinų sulčių glajumi. Jį pasigaminti paprasta: į dubenėlį įsiberkite cukraus pudros, 2-3 šaukštus, ir įpilkite ar įspauskite šaukštą vandens. Maišykite ir stebėkite konsistenciją, glajus turi būti nei per daug skystas, nei per daug tirštas.

Skanaus!