NEĮPRASTAS PAPRIKŲ, AGURKŲ IR POMIDORŲ SĖKLŲ DAIGINIMAS

Šį sėklų daiginimo metodą buvau atradusi ir išbandžiusi prieš kelis metus, tačiau tuo metu jis man labiau atrodė “pramoginis”, nes tiek pernai, tiek užpernai sėklos puikiai dygo pasėtos žemėje, o į indelius ant palangės niekas nesikėsino. Šiais metais vyksta kažkokia velniava.

Pirmiausia, palei palanges labai aktyviai sukinėjasi ir jau ne vieną vazonėlį nuvertė mūsų jauniausias šeimos narys. Visų antra, na tiesiog nežinau, kas darosi su žeme: sėklos dygsta labai sunkiai, o kiek bandžiau keisti substratą, vis randu kažkokių mažyčių gyvūnėlių jame, kurie, kaip suprantu, labai noriai kėsinasi į sėklas. Paprikas jau du kartus bandyta sėti, tačiau dienos šviesą išvydo vos pora.

Tad savo džiaugsmui prisiminiau šį sėklų daiginimo metodą. Jis kompaktiškas, praktiškas ir 95% pateisinantis lūkesčius.

Viskas ko reikia, tai storesnės plėvelės, popierinio rankšluosčio ir stiklinės su vandeniu.

Vietoje plėvelės galima panaudoti kepimo rankovės ar nuo gėlių puokštės įvyniojimo atlikusio celofano atraižą, apie 10×15-20 cm.

Patieskite plėvelę, ant jos uždėkite per pus perlenktą popierinį rankšluostį. Palikę apie 1 cm. tarpą nuo viršaus ir 2 cm. tarpais išdėliokite sėklas. Kad jos geriau priliptų, galite pašlapinti šiek tiek vandeniu.

Susukite į tūtelę. Sukti reiktų taip, kad kiekviena sėkla būtų atskirta.

Jei matote, jog apačioje plėvelės yra daugiau nei popierinio rankšluosčio arba atvirkščiai, palyginkite žirklių pagalba.

Tokią tūtelę galite sutvirtinti gumele arba tiesiog prispausti šiek tiek, pvz., akmeniu. Tai laikina, tiesiog kol pamerkta į vandenį tūtelė pilnai sudrėks ir tada jau nebereikalaus papildomo prilaikymo.

Vandens į stiklinę reiktų įpilti apie 1-2 cm. ir labai atidžiai stebėti, kad jo niekada netrūktų.

O toliau vyksta natūralūs gamtos procesai: sėklą pasiekia vanduo, ji yra nuolat drėkinama, prasikala daigelis, kuris stiebiasi į viršų link saulės šviesos, o šaknys, augdamos ir tvirtėdamos, driekiasi žemyn, link vandens.

Tokius daigelius drąsiai galima auginti iki pirmųjų tikrųjų lapelių ir tada persodinti į vazonėlius.

Šio metodo pliusai:

  • kompaktiška, nes užima ne daug vietos
  • vienu metu galima daiginti nemažą kiekį sėklų ir tuo pačiu laikyti kur nors patogiai, neužgriozdinant nei palangių, nei kitų namų užkaborių
  • labai greitai pasimato, kurios sėklos taip ir neduos daigelio ir galima jas pakeisti
  • sumažėja išlaidos daigykloms ir žemei
  • daigelius lengva po vieną atskirti nuo popierinio rankšluosčio ir persodinti į didesnius ir reikalingų maistinių medžiagų duosiančius namus.