KOKIUS RIDIKĖLIUS RENKUOSI SĖTI SAVO ŠILTNAMYJE

Turiu prisipažinti, ridikėliai nėra mano pati laukiamiausia pavasario daržovė, o ir parduotuvėse aš ramiai pro juos praeinu. Galbūt taip yra dėl jų šiek tiek aštroko skonio? Tikriausiai.

Bet to paties tikrai negaliu pasakyti apie savo šeimyną: pavasarinis šiltnamis be ridikėlių – ne šiltnamis.

Pirmus du daržininkavimo sezonus išbandžiau ne vieną tradicinės ir šiek tiek egzotiškesnės išvaizdos ridikėlių veislę, tačiau šiais metais esu kaip niekad rami ir užtikrinta šiuo klausimu. Į savo pirkinių krepšelį įsimečiau man labiausiai pasiteisinusių sėklų maišelį ir ramiai laukiu, kol žemė šiek tiek sušils ir bus galima sėti.

O šiandien su jumis dalinuosi mano jau išbandytomis veislėmis ir atskleisiu, kokius ridikėlius renkuosi sėti savo šiltnamyje šiemet.

Mūsų šiltnamis:

  • toli nuo namų
  • vėdinamas atidarant tik rankiniu būdu
  • kartais nutinka ir taip, jog šiltnamio neaplankome, o tai reiškia, jog nelaistome ir nevėdiname, parą ar net dvi
  • žemė šiltnamyje greitai išdžiūstanti

Tad ne visos pasėtos ridikėlių veislės vienodai gerai jautėsi ir augo tokiose sąlygose.

Pirmoje vietoje – ridikėliai Zlata. Gelsvos spalvos. Daugiausiai trūkinėjo ir mažiausiai turėjo to ridikėliško traškumo. Greitai peraugo.

Antroje vietoje ridikėliai Albena. Baltos spalvos. Jau šiek tiek geriau. Jei valgyti, kol dar šakniavaisiai nedidučiai – viskas gerai. Tačiau ilgiau laukiant, dingdavo ir jų traškumas.

Gražieji French Breakfast 3 ridikėliai. Rausvi su baltu galiuku. Nors buvo tie, kurie ilgiausiai savo eilės laukė lysvėje, tačiau nepastebėjau, jog būtų linkę peraugti. Galvutės ilgos, pakankamai didelės, tad kai kada atstojo ir du ridikus.

Dar viena egzotika iš mano daržo – violetiniai gražuoliai Diana. Nepasakyčiau, kad skoniu kažkuo išskirtiniai, tačiau taip pat, kaip ir French Breakfast 3 maloniai traukia akį lėkštėje.

Ridikėliai Cherry Belle. Jų ryškus raudonis tikrai traukia akį. Su jais taip pat nebuvo daug vargo: augo gražiai, be kaprizų, gana ilgai išsilaikė nesumedėję.

Na ir mano favoritai – ridikėliai Saxa 2. Derlingi, lengvai augantys. Bent jau man, tikrai pasiteisinusi veislė: juos sėsiu ir šiais metais.

Tik nežinau kas nulėmė, bet būtent šie ridikėliai savo dygimo laiku vis atsilikdavo nuo savo kaimynų, bet tai tik nedidelis jų trūkumas.