2022 | KOKIUS POMIDORUS SĖTI RENKUOSI ŠIAIS METAIS

Pirmiausia, nepriimkite viską, kuo dalinuosi už gryną tiesą: mano daržininkės kelias dar labai trumpas (vos 3 sezonas) ir jame pasitaikė tikrai ne viena duobelė. Žinoma, buvo ir nemažai asmeninių triumfo bei pasididžiavimo akimirkų. Tad visada bandykite ir tikrinkite patarimus patys, kaupkite savo daržo žinių lagaminą. Darbas su žeme tuo mane ir žavi, jog iš klaidų čia mokomasi, visada ateina kitas sezonas, kai galima vėl bandyti, kas pasiteisina vienam, nebūtinai tiks kitam daržininkui, o pasiekti tą patį tikslą kartais galima įvairiais keliais ir būdais.

Norėčiau, kad, jei dar dvejojate, tiesiog pabandytumėte susikurti savo svajonių daržą. Nesvarbu, koks jis ar kur, svarbiausia, kad teiktų jums džiaugsmo. Na, o aš būsiu laiminga, jei mano daržininkavimo atradimai, idėjos ar patarimai bus jums naudingi ir įkvepiantys.

Tad pradedam 2022 sezoną?!

Šio sezono tikslas – pradėti mėgautis pomidorais jau pirmoje vasaros pusėje, o ne jai ritantis į pabaigą ir tai daryti kuo ilgiau.

Mes negyvename šalia savo šiltnamio ir jis nėra pasiekiamas pėstute, taip pat jis – plėvelinis, be jokių įmantrių vėdinimo ar laistymo sistemų, tad pomidorai į šiltnamį keliauja tik praėjus pavasariniu šalnų grėsmei, gegužės pirmoje pusėje. Iki tol visa magija ir darbai vyksta ant daugiabučio palangių.

Tad ką šiais metais darysiu kitaip?

Pirmiausia, daugiau dėmesio pomidorų veislių ankstyvumui, kad derėjimas būtų tolygesnis, nuo vasaros pradžios iki pat rudens.

Antra, daugiau balanso tarp asmeninių simpatijų ir realių poreikių. Aš mėgstu eksperimentuoti, rinktis įdomias veisles, tačiau paskutiniai du metai atskleidė tai, jog bandymai bandymais, bet gausiai šeimynai ant stalo reikia padėti maisto, šiuo atveju pomidorų, kurių užtektų visiems ir atitiktų daugumos skonio pageidavimus. Tad teko susitaikyti su tuo, jog esame mažesnius, apvalučius ir labiausiai geltonus pomidorus mėgstanti šeimyna. Tad tokių veislių pomidorų sodinukų šiemet ir bus daugiausiai, kiti turėtų užpildyti spragas ir patenkinti konservavimo poreikius.

Trečia, nežinau kaip viską reiks sutalpinti ant palangių, tačiau šiais metais pomidorų sėją paankstinau daugiau nei savaite ir jau kovo pirmomis dienomis sėklas sukišau į žemę. Tikiuosi, jog jiems užteks ir šilumos bei šviesos, o ir prie ankstyvesnio derliaus tai prisidės.

O dabar pereikime prie sąrašo pomidorų, kuriuos pasirinkau auginti. Dauguma jų bus naujokai šiltnamyje, tad kiek aprašymas atitiks mano šiltnamio patirtį bus galima pasakyti tik skaičiuojant pomidorus rudenį. Sezonas žada būti įdomus!

Mano pasirinktos pomidorų veislės niekuo neypatingos, lengvai randamos ir įsigyjamos kiekvienam fizinėse ar el. parduotuvėse. Kol kas dar nepasiekiau tokio lygio, jog nerčiau į retų, kolekcinių veislių pasaulį.

Taigi…

MONEYMAKER

Ankstyva, vidutinio dydžio raudonus vaisius vedanti pomidorų veislė. Tinka auginti lauke ir šiltnamyje. Lyginant su mano kitomis pasirinktomis veislėmis, ši nėra aukšta, turėtų siekti 1-1,3 m. Valgomi švieži.

YELLOW PEARSHEPED

Ankstyva, nedidelius geltonus vaisius vedanti aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai tinka konservavimui ir valgyti šviežius. Tinka auginti šiltnamyje. Radau parašyta, kad dėl savo dekoratyvumo – vaisiai primena mažas kriaušytes – šią veislė mėgstama auginti balkonuose.

COSTOLUTO FIORENTINO

Ši pomidorų veislė jau keliauja į vidutinio ankstyvumo grupę. Veda plokščius, mėsingus ir kiek didesnius raudonus vaisius. Aukštaūgė veislė, tinkama auginti šiltnamyje. Tinka šviežiam vartojimui ir padažams.

Šiuos pomidorus jau bandžiau auginti pernai, tačiau derliumi nebuvau itin sužavėta. Kadangi nemažai girdėjau gerų atsiliepimų apie juos, tai šiemet bandysiu dar kartelį. Maža ką, gal šie metai bus sėkmingesni.

VALGOMŲJŲ POMIDORŲ “SĖKLŲ MIŠINYS” IŠ LIDL

Šie pomidorai jau trečią sezoną keliaus į šiltnamį ir tai pomidorai, kurių dar kelis metus tikriausiai neišbrauksiu iš savo sąrašo.

Rinkinį sudaro raudonų “Supersweet100”, geltonų “Sungold” ir oranžinių “Apresa” nedidelius vaisius vedančių pomidorų sėklos. Didžiausias šio mišinio minusas – tai, kad visos sėklos sumaišytos, tad vyksta tikra loterija, kai reikia atsirinkti, kokiai sėklai bus šiais metais leista išdygti ir džiuginti savo derliumi. Pomidorai puikiai tinka šviežiam vartojimui.

Vienas dalykas, kurį pastebėjau per tuos du auginimo metus, kad nors ant pakuotės rašoma, jog šie pomidorai išauga iki 1,2 m., tačiau mano šiltnamyje jie remiasi į stogą. Antroje vasaros pusėje duodu jiems visišką laisvę ir, jei sugalvosite pasodinti kelis šių veislių pomidorus, tai šiltnamis greit primins džiungles. O tai man iš dalies visai patinka.

TAIKO

Tai jau vidutiniškai vėlyva, aukštaūgė, vidutinio dydžio, ovalius ir geltonus vaisius mezganti pomidorų veislė. Tinkama auginti šiltnamyje ir lauke. Tinka konservavimui ir šviežiam naudojimui.

S. MARZANO 3

Aukštaūgė, šiltnamyje ir lauke tinkama auginti raudonų, pailgų pomidorų veislė. Vaisiai tinka padažams ir konservavimui.

Šie pomidorai jau ne pirmus metus augs šiltnamyje. Tačiau nesu tikra ar tai nebus paskutiniai jų metai: nors jie puikiai tinka naminiam pomidorų padažui gaminti, tačiau šviežiam vartojimui, jie man neskanūs. Tad bandysiu paskutinį kartą ir šįkart didžiausią dėmesį kreipsiu į jų derlingumą.

Papildomam paįvairinimui dar pasirinkau dvi dekoratyvias pomidorų veisles.

BALCONY YELLOW H

Tai žemaūgis (užauga iki 45 cm.), geltonus, nedidelius vaisius mezganti pomidorų hibridas. Ankstyvas, ilgai derantis. Tinka auginti vazonuose terasose ar balkonuose. Tinka konservavimui ir šviežiam vartojimui.

TUMBLING TOM RED

Gausiai deranti, svyrančių, smulkiavaisių pomidorų veislė. Vaisiai raudoni. Tinka auginti pakabinamuose vazonuose lauke ir balkone.

Kadangi šiltnamis 3×3 m., gana kuklus, ir jame dar reikės įterpti paprikas bei agurkus, tai manau šiai dienai tai bus galutinis pomidorų sąrašas. Planuoju sutalpinti 7-8 aukštaūgius pomidorus, o mažuosius sodinsiu, tikėtina, kažkur aplink šiltnamį. Jų turėtų būti irgi apie 4-5 vienetai.

Planai tokie, o kokia bus realybė pamatysim sezono eigoje.