KAIP PASIGAMINTI NAMINĖS DUONOS GIROS

Paprastas ir lengvai įgyvendinamas giros receptas, jei norite šio gėrimo pabandyti pasiruošti ir namuose.

Keli dalykai, į kuriuos patariama atkreipti dėmesį. Pirma, duoną reiktų rinkti natūralaus raugo, o ne mielinę ir su kuo mažiau kepimui naudotų priedų. Duona taip pat turėtų būti ruginė arba bent jau turėti dalį ruginių miltų savo sudėtyje.

Saviškiams girą gaminau iš savo keptos natūralaus raugo duonos, kur ruginiai miltai sudarė apie 30%. Kita dalis – kvietiniai miltai. Gira pavyko, nors gavosi gana šviesi.

Antra, prieš dedant razinas, jų nereiktų nuplauti, nes ant jų yra natūralių mielių, kurios naudingos giros rūgimui.

Dar vienas dalykas, pilstant girą į butelius, būtina palikti bent 2 cm tuščios vietos: girai rūgstant gaminasi angliarūgštė, kuri gali susprogdinti butelį. Todėl itin svarbu, ypač jei girą laikysite stikliniuose buteliuose, karts nuo karto prasukti kamštelį ir išleisti dujų perteklių.

INGREDIENTAI:

  • 300 g. natūralaus raugo ruginės duonos
  • 3 l vandens
  • 240 g cukraus
  • 12 g šviežių mielių
  • 1 v.š. razinų

Duoną supjaustome nedideliais gabaliukais ar juostelėmis, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Kai duonos gabaliukai apdžius, gražiai paruduos ir apskrus iš vienos pusės, juos reiktų kiek pamaišyti, kad ir kita jų pusė apskrustų. Visas kepimo procesas turėtų trukti apie 20 min.

Kol duona šiek tiek pravės, užsikaičiame didelį puodą su 3 l vandens.

Vandeniui užvirus, puodą nukeliame nuo kaitros, sudedame duonos gabaliukus, kiek pamaišome. Rankšluosčiu uždengtą puodą reiktų laikyti šiltai apie 12 val.

Po 12 val. viską perkošiame per sietelį.

Mieles ištriname gerai su cukrumi ir įmaišome į nukoštą skystį. Įberiame šaukštą razinų. Puodą vėl uždengiame rankšluosčiu ir laikome šiltai apie 6-12 val.

Nuo rūgstančios giros nugraibome susidariusias putas.

Atsirandančios putos ir karts nuo karto tai panyrančios, tai iškylančios razinos, yra tas ženklas, jog gira jau rūgsta. Žinoma, keisis ir giros skonis.

Girą supilame į butelį ir dedame į šaldytuvą. Savo paruoštą girą supyliau į švarų, 2 l plastikinį butelį.

Gira bus pilnai paruošta po dar 8-12 val. Per tą laiką reiktų nepamiršti vis prasukti kamštelio ir išleisti oro, kad sumažinti spaudimą dėl atsirandančių dujų.

Skanaus!