INDIJOS PILIAKALNIS

Indija – arčiau nei jūs manote.

Pagramančio regioniniame parke yra kaimas – Indija. O šalia jo, Akmenos upės slėnyje, galima rasti piliakalnį, tuo pačiu, Indijos pavadinimu.

Kodėl Indija? Aiškinama, kad lietuvių kalboje “indija” reiškia žemės gilumą, o būtent šioje vietoje Akmenos slėnis yra net 30 metrų žemiau kitų teritorijų.

Šis piliakalnis turi ir kitą pavadinimą. Pilė, Pilis.

Piliakalnis yra apardytas, jo šiaurinę dalį nuplovė Akmena. Piliakalnį juosia slėnis. Šlaitai statūs, 8–10 m aukščio. Aikštelės išliko apie 20 m ilgio ir 2–3 m pločio pietvakarinis kraštas bei pietrytiniame jos gale buvusio apie 4 m aukščio pylimo dalis. Šiauriau piliakalnio yra dar viena kalva, kurioje greičiausiai buvo papilys, tačiau ir jos didžiąją dalį nuplovė Akmena, kuri anksčiau piliakalnį galėjo juosti iš trijų pusių nes yra likusi senvagė.

Remiantis istoriniais ir archeologiniais šaltiniais, spėjama, kad XIV a. pirmaisiais dešimtmečiais čia stovėjo viena svarbiausių Karšuvos žemės pilių, Pūtvės pilis, kurią 1307 m. ir 1315 m. du kartus sudegino kryžiuočiai. 

Norint patekti prie piliakalnio teks paėjėti arba įsiprašyti pas netoli piliakalnio esančios sodybos šeimininkus į svečius.

Automobiliui palikti yra įrengta aikštelė, o nuo jos iki piliakalnio – apie 600 metrų. Pakely laukia kelias su stačia nuokalne, o grįžtant įkalne, dalis asfaltuoto kelio ir pievos takelis/keliukas, vedantis link paties piliakalnio.

Mums suaugusiems, tai gali būti smagus kojų pramankštinimas, tačiau vykstant su mažais vaikais ar net kūdikiais, reiktų gerai įvertinti tiek savo galimybes, tiek norą, pamatyti piliakalnį.

Taip pat patarimas, iš asmeninės patirties, keliaujant su mažamečiais, vengti leistis į apačią kitoje piliakalnio pusėje esančiu šlaitu. Net ir saulėtą, kai lietaus nebuvo ilgą laiką, dieną ten gali paslysti koja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *