PLIKYTA DUONA SU RAUGU

Duonos kepimas namuose – lyg viso gyvenimo mokykla, kai viskas ateina su žiniomis ir patirtimi bei laiku, ir kuriai reikia užsispyrimo bei ryžto.

Nors naminę duoną kepu jau 2-3 metus, bet vis dar yra kur tobulėti, vis dar pasitaiko kliurkų. Regis, viską darai taip pat, bet rezultatas ima ir … nustebina.

Šiandien dalinuosi su jumis savo paprastutės, iš kelių skirtingų receptų sulipdytos, naminės duonos kepimo žingsniais.

INGREDIENTAI:

  • 100 g. ruginio aktyvaus raugo
  • 100 g. ruginių miltų
  • 500 g kvietinių miltų
  • 500 ml verdančio vandens
  • 2 a.š. druskos
  • 2 a.š. cukraus
  • kmynai ar kiti priedai, duonai pagardinti

100 g. ruginių miltų sumaišome su druska, cukrumi, kmynais ar kitais pasirinktais priedais, kurių dedu apie 1-2 saujas, ir užpilame 500 ml verdančio vandens. Gerai išmaišome ir leidžiame atvėsti.

Kai į miltų plikinį galima drąsiai įkišti pirštą ir masė yra vos šilta, galima pereiti prie tolimesnio duonos gaminimo.

Į miltų plikinį įmaišome 100 g. ruginių miltų aktyvaus raugo ir 500 g. kvietinių miltų. Viską gerai išmaišome ir išminkome.

Uždengiame indą su duonos mišiniu rankšluosčiu ir pastatome šiltai.

Po 30 min. pabandykite tešlą pirmą kartą minkyti. Turėtumėte pastebėti, jog pasikeitė jos tekstūra ir ji tapo kiek elastingesnė.

Jei jūsų tešla jau įgavo elastingumo, švelniai išminkykite ją ir dar palikite 30 min. pastovėti. O, jei jūsų tešla, regis, visiškai nepakito, dar kartą išminkykite ir šį kartą uždengę pastatykite pastovėti 1 val.

Po 30 min. ar 1 val. tešlą dar kartą išminkome imdami tešlos kraštus ir lenkdami juos į vidurį ir tai pakartodami kelis kartus.

Išminkytą tešlą dedame į riebalais (aliejumi) išteptą kepimo formą, vandeniu sudrėkintomis rankomis suformuojame kepaliuko paviršių, o aštraus peilio pagalba jame padarome vieną ištisinį arba kelis mažesnius negilius įpjovimus.

Suformuotą duonos kepaliuką uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir leidžiame jam šiltai stovėti 4-5 val.

Jungiame orkaitę režimu viršus-apačia, 200 °C ir dar į neįšilusią orkaitę dedame formą su duonos mišiniu. Kepame apie 50 min. arba kol duona gražiai iškils, o pluta švelniai paruduos.

Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 170 °C ir kepame duoną dar 40 min.

Iškepusią duoną išimame iš formos, uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir leidžiame kiek atvėsti.

Skanaus!