NAMIE KEPTOS KANELĖS (BE ROMO)

INGREDIENTAI:

  • 500 ml pieno
  • 100 g miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 50 g sviesto
  • 230 g cukraus
  • 1 a.š. druskos
  • 2 v.š. vanilinio cukraus

Pasiruošimas kanelių kepimui prasideda likus 24-48 val iki orkaitės įkaitinimo. Tad tai tikrai nėra greitas desertas. Ir jei esate tikri kanelių mylėtojai, patariu iškart pasiruošti dvigubą tešlos kiekį, kad nereikėtų vėl laukti 24-48 val.

Iš nurodyto kiekio produktų man pavyksta iškepti apie 50-56 mini kaneles ir jų nelieka labai greitai: tokias mažutes, pasak šeimynykščių, labai patogu greitai valgyti.

Jei kaneles kepsite ne silikoninėse formelėse, tada jas reikėtų patepti sviestu ir pabarstyti cukrumi.

Pradedam!

Į puodą supilame pieną, įdedame sviestą, beriame cukrų, tiek paprastą, tiek vanilinį, druską. Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol sviestas pilnai ištirpsta. Paliekame atvėsti bent iki kambario temperatūros.

Dubenyje išplakame kiaušinius ir trynius. Į plakinį įmaišome miltus ir gerai išmaišome.

Į miltų ir kiaušinių mišinį supilame pieną ir iš lėto išmaišome, stengiantis, kad neliktų mažų gumuliukų. Kartais gumuliukų nepavyksta išvengti, tiesiog toks gyvenimas. Todėl galima jau paruoštą tešlą perkošti per smulkų sietelį.

Kodėl nepatariama tešlos gaminti naudojant plaktuvą? Plakant į tešlą patenka per daug oro, o tai trukdo jas tinkamai iškepti.

Paruošta tešla būna iš ties skysta ir dėl to nereikėtų jaudintis.

Dubenį su tešla uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą, kad subręstų. Brandinimas turėtų trukti ne mažiau 24 val.

Kanelių kepimas.

Įkaitiname orkaitę iki 230°C .

Išmaišome tešlą ir supilstome į formą. Tešlos reiktų nepadauginti ir palikti nedidelį tarpelį nuo viršaus: kanelės kepdamos labai “lipa” lauk. Pilstymui labai rekomenduoju naudoti indą su snapeliu: išpilstymas tampa tikslesnis ir daug paprastesnis.

Dedame formą į orkaitę (daugmaž per vidurį) ir kepame 15 min. Šiuo kepimo metu tešla formelėse tiesiog verda ir kunkuliuoja – taip ir turi būti.

Po 15 min. temperatūrą sumažiname iki 190°C  ir kepame dar 20-25 min. Šiuo kepimo etapu kanelės ims “lipti lauk”.

Praėjus nustatytam laikui, patariama pakeisti kepimo formos aukštį orkaitėje, nuleisti ją šiek tiek žemiau. Tiesa ta, jog ne visada taip darau. Ypač, jei virtuvėje vyksta tikras gaminimo chaosas. Bet … tokia yra kanelių kepimo rekomendacija.

Šį kartą kaneles reiktų kepti dar 20-25 min., kol jos taps tamsiai auksinės spalvos, jų paviršius taps tvirtas ir karamelizuotas, o “pabėgusios” kanelės pamažu grįš į savo vietas.

Iškepusias kaneles išimame iš orkaitės ir leidžiame kelias minutes atvėsti. Tada išimame iš formos ir pilnai atvėsiname.

Kanelės skaniausios šviežiai iškeptos, tad netaupykite jų kitai dienai.