GARPUODYJE VIRTOS BAO BANDELĖS

Bao bandeles atradau visai neseniai ir netikėtai: jų užsiprašė vaikai. Tad teko pasidomėti, kas tai per daiktas ir su kuo valgomas.

Mano nuostabai, nors ir atrodo, kad su jomis nemažai vargo, tačiau jų gaminimas nėra toks jau sudėtingas ar daug laiko atimantis. Kartą ar kitą pabandžius, toliau viskas vyksta lengvai. Smagiausia, kad jų iš vienos porcijos galima pasigaminti gana nemažai ir ne tik pamaitinti išalkusią šeimyną ar svečius, bet ir turėti atsargų greitiems užkandžiams. Taip pat šios bandelės puikiai tinka įvairiems mėsos patiekalų likučiams sunaudoti. O skonis? Bandelės gaunasi purios, lengvos ir, bent jau man, neturi asociacijų su “batonu”.

INGREDIENTAI:

  • 500 g miltų
  • 300 ml pieno
  • 1 v. š. cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • aliejaus bandelių tepimui

Pirmiausia pasiruoškite mieles. Į indą supilkite pieną, sudėkite mieles, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 10 minučių.

Kitame inde sumaišykite miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius. Į mišinį supilkite mieles, aliejų ir viską gerai išmaišykite bei išminkykite. Jei tešla labai stipriai limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.

Indą su paruošta tešla reiktų uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir leisti tešlai pakilti apie 2 valandas. Tešla turėtų padvigubėti. Dažniausiai, praėjus 1 valandai tešlą patikrinu ir švelniai paminkiusi leidžiu jai toliau stovėti. Bet jei pamiršite, ne bėda.

Praėjus kilimo laikui, tešlą dar kartą švelniai paminkykite, suformuokite “dešrą” ir supjaustykite lygiomis dalimis. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite iki pusės centimetro storio, suteikdami apskritimo formą.

Žinoma, galima daryti ir kitaip. Visą tešlą iškočiokite iki pusės centimetro storio lakšto ir tada stikline išspauskite apskritimus.

Tiek vienu, tiek kitu atveju gautus apskritimus patepkite aliejumi ir perlenkite pusiau, padėję nuošaliau, geriausia į skardą išklotą kepimo popieriumi, leiskite jiems dar apie 1 valandą pastovėti ir iškilti.

Kai bandeles gaminu pirmuoju būdų, viskas pavyksta daug greičiau ir bandelės gaunasi daug didesnės. Todėl jų būna apie 10-12 vienetų. Kai gaminu antruoju būdu ir bandelių išpjovimui naudoju didesnį arbatos puodelį ar stiklinę, jų man gaunasi ženkliai daugiau – apie 20-24 vienetai, bet žinoma jos būna mažesnės. Tačiau tokios puikiai tinka atklydusiems svečiams vaišinti nors gaminimas trunka ir ilgiau.

Kol bandelės iškils, pasiruoškite garpuodį. Įpilkite vandens ir užvirkite. Sietelį, ant kurio bus dedamos bandelės, išklokite kepimo popieriumi. Nepaisant to, kad jis sušlaps gaminimo metu, jo vis keisti nereikės. Tad būkite ramūs.

Paruoštas bandeles, per daug jų nesuspaudžiant, dėkite į garpuodį ir uždengę garinkite apie 10 minučių ant vidutinės kaitros. Stebėkite, kad garpuodyje nepritrūktų vandens.

Per daug nesmalsaukite: bandelėms nieko blogo nenutiks. Garinimo laikui artėjant į pabaigą, pastebėsite, jog bandelės išsipūtė. Todėl, kad ir kaip norėtųsi greičiau jų paragauti, nepersistenkite ir nesugrūskite bandelių į puodą per daug. 2 didesnės arba 3-4 mažesnės bandelės puikiai išsigarins 20 cm puode.

Tokių bao bandelių galite pasiruošti iš anksto tingiems savaitgaliams arba užimtai darbo savaitei, kai apie gaminimą nesinori net galvoti. Laikyti bandeles galite sudėję į maišelį šaldytuve, o užsinorėję užkąsti, tiesiog greitai pašildykite tame pačiame greitpuodyje arba iš bėdos tiks ir mikrobangų krosnelė, pripildykite bandelę mėgstamais ingredientais ir pagardais, pvz., puikiai tinka keptos vištienos likučiais, daržovės ar salotos ir aštrus saldžiarūgštis padažas, ir štai jums ir gardus bei sotus užkandis.

Skanaus!